References

Orange Campus - Toulouse

New headquarters for Orange teams in Toulouse

Discover the project of this new campus for the world leader in telecommunications.

See technical information

The project consists of an office complex made up of four buildings of varying heights on 17,000 m² of land, to be used by 1500 employees in the French commune of Balma. A curved connecting gallery helps people find their way, and the office floors promote interaction. Built on a generous plot of land, this collaborative workplace gives off an “otherworldly” feel in a country setting where nature has been restored to give a breath of life to the campus.

 

 

©Kardham_Campus Orange Balma

 

©Kardham_Campus Orange Balma

 

©Kardham_Campus Orange Balma

 

The office spaces:

Dominated by an "admiral" building culminating in R + 6, the "skyline" is deployed in four entities of decreasing heights (R + 6 to R + 2), which are differentiated by their spanning and their volume. The arrangement of these buildings, fan-shaped, avoids a close visual confrontation of trays with trays, thus opening up perspectives on the horizon and the gardens.

The connecting gallery, in fact, adopts a curve thus allowing the variety of orientations and a flexible development. It crosses the site from North-West to South-East and constitutes the social link of the project, where all the flows of users of the site converge. Its expansion in different sequences makes it possible to integrate associated spaces (meeting and conviviality rooms and conference room). In direct connection with nature, it is punctuated by the ground floor halls of the 4 office buildings. With a classic width of 18 meters, the trays offer first-day workspaces 5 meters deep over their entire shelf.
Regarding the facades, the identity is affirmed by an envelope unit that is at the same time sober, elegant and efficient, repeated on the four buildings according to their orientation. The North-East and North-West facades are clad with a unitary white metal skin developed in front of the structure, containing approximately 50% of the glazed surface. The South-East and South-West facades are also running in front of the structure. Glazed, they receive a set of sunshades that unfold horizontally.
All the buildings have large gabled terraces accessible from the south on their last level, as well as a green treatment on the roof. The tallest building receives special treatment incorporating the brand's name.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The restaurant:

The catering, preparation and cafeteria module was deliberately detached from the connecting gallery, while being located at the heart of the system. Elliptical in shape, smooth and sober, the building echoes through its flexible form the gallery. The restaurant room is fully glazed to the outside and protected by a large white metal awning. A pool is positioned in front of the large protected terrace which extends the room.

 

 

 

The silo parking:

The volume of the silo is compact, which frees up the rest of the plot, thus emphasizing the East / West transversality.
At a lower height than the tertiary entities, it is developed over five levels (R + 4).
In relation to the mass it represents, it is conceived as an entity that blends into the envelope of wooden slats, constituting a "filter" in contrast with the tertiary spaces.

 

©Kardham_Campus Orange Balma

 

©Kardham_Campus Orange Balma

 

©Kardham_Campus Orange Balma

 

©Kardham_Campus Orange Balma

 

 

Technical informations

 

Location Balma (31)
Project owner Pitch Promotion / GA Promotion
Partners LCR Architecte / CCD Architecture, Barbanel / 3J Technologies / Véritas
Specificities Qualité Environnementale NF HQE Bâtiments tertiaires niveau Excellent
BIM Management
Mission Complete
Surface Offices: 17 000 m²
Capacity 1 500 employees
Price 30 M€ (including the restaurant and the parking lot)
Delivery 2020